• НАЧАЛО
  • ЗА НАС
  • КОНТАКТИ
  • СИГНАЛИЗИРАЙ НОВИНА
  • НАЧАЛО
  • ЗА НАС
  • КОНТАКТИ
  • СИГНАЛИЗИРАЙ НОВИНА
HealthNews
  • All
  • Новини от България
  • Новини от света
  • Интервюта
  • Моята история
  • Събития
  • COVID-19
По колко грама фибри на ден трябва да консумираме, за да сме здрави?

По колко грама фибри на ден трябва да консумираме, за да сме здрави?

19.07.2019 /

Според най-новите проучвания диета, богата на фибри, увеличава продължителността на живота и предпазва от развитието на множество хронични заболявания – на сърдечно-съдовата система, хронични дихателни заболявания, захарен диабет тип II, колоректален карцином и др.

 

Резултатите от проучването са публикувани в списание The Lancet. Ръководител на мащабното проучване е проф. Джим Ман от Универстета в Отаго, Нова Зеландия. За проучването е използвана информация от 185 обсервационни и 58 клинични проучвания, които се провеждат в продължение на 40 години и в които вземат участие над 4600 души.

 

Резултатите от изследването показват, че оптималната доза фибри, които трябва да приема човек, за да бъде здрав и защитен от развитие на хронични заболявания, е 25-29 грама дневно. Консумацията на по-големи количества фибри не би навредила на здравето, а единствено би подобрила общото състояние на човешкия организъм. Установено е, че ежедневната консумация на 25-29 грама фибри намалява риска от коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, захарен диабет тип II, колоректален карцином с 16-24 %!

 

Консумацията на богати на фибри храни намалява и с 15-30 % риска от преждевременна смърт. Богатата на фибри диета спомага също за намаляване на телесното тегло и понижаване на плазмените нива на LDL-холестерола. Въпреки множеството си ползи, големите количества фибри могат да влошат състоянието на хора, страдащи от недостиг на желязо.

 

Фибрите, наричани още влакнини, представляват баластни вещества, които се съдържат в продуктите от растителен произход. Полезните им свойства се обуславят на факта, че фибрите не се абсорбират и по такъв начин, достигайки дебелото черво, имат протективно действие и намаляват вероятността от развие на карцином. Богати на фибри храни са пълнозърненстите храни, плодовете, зеленчуците, варива – грах, леща, боб.

 

Консумацията на богати на фибри храни спомага за контрол над телесното тегло, подобряване на чревната флора, контрол над нивото на кръвната захар, холестерола, триглицериците, превенция срещу сърдечно-съдови и дихателни заболявания и карцином на дебелото черво.

 

 

Сподели това:

Кои сме ние?

Healthnews е български здравен новинарски сайт. Научете най-актуалните здравни новини от света и България

Последвайте ни в 

Facebook
HealthNews
  • НАЧАЛО
  • ЗА НАС
  • КОНТАКТИ
  • СИГНАЛИЗИРАЙ НОВИНА

Общи условия за ползване на уебсайта