Според най-новите проучвания диета, богата на фибри, увеличава продължителността на живота и предпазва от развитието на множество хронични заболявания – на сърдечно-съдовата система, хронични дихателни заболявания, захарен диабет тип II, колоректален карцином и др.
Резултатите от проучването са публикувани в списание The Lancet. Ръководител на мащабното проучване е проф. Джим Ман от Универстета в Отаго, Нова Зеландия. За проучването е използвана информация от 185 обсервационни и 58 клинични проучвания, които се провеждат в продължение на 40 години и в които вземат участие над 4600 души.
Резултатите от изследването показват, че оптималната доза фибри, които трябва да приема човек, за да бъде здрав и защитен от развитие на хронични заболявания, е 25-29 грама дневно. Консумацията на по-големи количества фибри не би навредила на здравето, а единствено би подобрила общото състояние на човешкия организъм. Установено е, че ежедневната консумация на 25-29 грама фибри намалява риска от коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, захарен диабет тип II, колоректален карцином с 16-24 %!
Консумацията на богати на фибри храни намалява и с 15-30 % риска от преждевременна смърт. Богатата на фибри диета спомага също за намаляване на телесното тегло и понижаване на плазмените нива на LDL-холестерола. Въпреки множеството си ползи, големите количества фибри могат да влошат състоянието на хора, страдащи от недостиг на желязо.
Фибрите, наричани още влакнини, представляват баластни вещества, които се съдържат в продуктите от растителен произход. Полезните им свойства се обуславят на факта, че фибрите не се абсорбират и по такъв начин, достигайки дебелото черво, имат протективно действие и намаляват вероятността от развие на карцином. Богати на фибри храни са пълнозърненстите храни, плодовете, зеленчуците, варива – грах, леща, боб.
Консумацията на богати на фибри храни спомага за контрол над телесното тегло, подобряване на чревната флора, контрол над нивото на кръвната захар, холестерола, триглицериците, превенция срещу сърдечно-съдови и дихателни заболявания и карцином на дебелото черво.