• НАЧАЛО
  • ЗА НАС
  • КОНТАКТИ
  • СИГНАЛИЗИРАЙ НОВИНА
  • НАЧАЛО
  • ЗА НАС
  • КОНТАКТИ
  • СИГНАЛИЗИРАЙ НОВИНА
HealthNews
  • All
  • Новини от България
  • Новини от света
  • Интервюта
  • Моята история
  • Събития
  • COVID-19
Млечните продукти намаляват риска от хипертония и диабет показва ново проучване

Млечните продукти намаляват риска от хипертония и диабет показва ново проучване

11.06.2020 /

Есенциалната хипертония и диабетът са социално значими заболявания с висока честота, която все повече нараства през последните години, а освен това спада и възрастовият праг. В България данните показват, че броят на пациентите с диабет е около 442 хиляди, а по отношение на хипертонията според д-р Александър Носиков в интервю за Healthnews, броят на хипертониците може би достига 2 милиона.

 

Ново проучване насочва вниманието ни към млечните продукти и показва, че хора, консумиращи повече мляко и млечни продукти имат по-ниско артериално налягане и по-нисък риск от развитие на диабет. Резултатите от изследването обаче са получени с участници в Европа и Северна Америка, което до известна степен ограничава достоверността на резултатите за други националности и географски ширини.

 

Новото интернационално проучване включва над 150 000 участници и заключава, че консумацията на повече мляко и млечни продукти, особено пълномаслени, се асоциира с по-нисък риск от артериална хипертония и диабет. Изследването заключава още, че приемът на повече млечни продукти намалява риска и от т.нар. метаболитен синдром (съвкупност от няколко симптома - диабет или инсулинова резистентност, дислипидемия, обезитет, хиперурикиемия), който пък се асоциира с повишен риск от кардио-васкуларни заболявания и инциденти. Резултатите от проучването са публикувани в списанието BMJ Open Diabetes Research & Care.

 

В него участват общо 147 812 участници от общо 21 страни - от Азия, Северна и Южна Америка, Африка и Европа, като възрастта на пациентите варира от 35 до 70 години. Изследователите научават повече за начина на хранене на участниците през последната година чрез анкети. Сред млечните продукти в анкетата присъствали мляко, йогурт, сирене и ястия приготвени с млечни продукти. Към анкетните форми не били включени масло и сметана, тъй като тези продукти не били популярни в голяма част от областите, където провеждали проучването. Освен това млечните продукти били класифицирани като пълномаслени или нискомаслени. В проучването изследователите събрали още информация за медицинската история на участниците, терапии, образование, артериално налягане, серумна глюкоза, размер на талия, липиден профил.

 

Получените данни показали, че в Северна и Южна Америка и Европа, участниците консумирали повече млечни продукти, в сравнение с Азия и Африка. В Северна Америка и Европа пък тенденцията била да се консумират по-нискомаслени продукти.

 

При анализирането на резултатите станало ясно, че консумирането на поне две порции млечен продукт дневно се асоциирало с 24% по-нисък риск от метаболитен синдром, в сравнение с неконсумирането на никакви млечни продукти. Междувременно, консумирането пък на поне две порции пълномаслен млечен продукт се асоциирало с 28% по-нисък риск от метаболитен синдром. Консумацията на масло също се асоциирала с по-нисък риск на метаболитен синдром, но средната консумация била изключително ниска (3г дневно), което лимитирало резултатите.

 

Консумирането на поне две порции млечен продукт дневно се асоциирало и с 11-12% по-нисък риск от артериална хипертония и диабет, като връзката се оказала по-силна при тези участници, които консумирали пълномаслени продукти.

 

Тези резултати се оказват противопоставени на класическите ни интуитивни виждания, че нискомаслените продукти са по-здравословни. Авторите се надяват да разбият този мит.

 

Източници: Medicalnewstoday

Сподели това:

Кои сме ние?

Healthnews е български здравен новинарски сайт. Научете най-актуалните здравни новини от света и България

Последвайте ни в 

Facebook
HealthNews
  • НАЧАЛО
  • ЗА НАС
  • КОНТАКТИ
  • СИГНАЛИЗИРАЙ НОВИНА

Общи условия за ползване на уебсайта